Geschiedenis

SINDS 1859

Met een geschiedenis van 165 jaar in de grafische wereld is Drukkerij Baeté NV een vaste waarde geworden in de regio Klein-Brabant Vaartland en omstreken. Wat begon als een kleine dorpsdrukkerij is geëvolueerd tot een modern familiebedrijf met 30 medewerkers. Toch blijft het persoonlijk contact met klanten de hoogste waarde in onze werking.

3 GENERATIES

Vader Walter Cools, die in 1972 samen met zijn echtgenote Emy Mertens de drukkerij overnam van Joris Baeté, coacht en ontfermt zich over het hart van de drukkerij.

Zoon Wim stapte in 1990 mee in de zaak van zijn ouders. Vandaag heeft hij samen met collega Cedric de dagelijkse leiding over de offset drukkerij en is hij hét gezicht van PubliNieuws. Samen met zijn collega’s en reporters zorgt hij elke week voor een gevulde krant en andere magazines. 

Dochter Lieve ruilde in 2008 haar job als leerkracht in om een nieuwe uitdaging aan te gaan. De overname van Polyscreen vroeg om versterking in het managementteam. Lieve stuurt de digitale en zeefdrukkerij aan en vindt een oplossing voor al uw wensen met betrekking tot binnen- en buitenreclame. 

Kleinzoon Juul De Rop stapte in 2017 in het bedrijf onder het goedkeurend oog van zijn grootmoeder. Het afgelopen jaar heeft hij zich ingewerkt in de verschillende afdelingen van de drukkerij. Hij is de rechter- en linkerhand van zijn grootvader, nonkel en mama en leert op die manier de drukkerij van binnenuit kennen.

Erkend printmedia stagebedrijf

een Q-label van GRAFOC.be

Erkend Signbedrijf

via de vakorganisatie SIBON

Eén team ervaring

Een ervaren team van 30 medewerkers zorgt voor de kwaliteit, snelheid en flexibiliteit.

Kwaliteit gegarandeerd

Wij gaan elke dag 100 procent voor een persoonlijke dienstverlening.

Klanten

8586

Locaties

1

Werknemers

30

Jaar

165 jaar

Eén team ERVARING 
Deze fantastische mensen maken samen Baeté RIJK AAN MOGELIJKHEDEN 

Een ervaren team van 30 medewerkers zorgt voor de kwaliteit, snelheid en flexibiliteit waarvoor Baeté, drukwerk & reclame bekend staat. Onze lay-outers, drukkers, plaatsers, afwerkers, beletteraars, verkoopmedewerkers en onderhoudsmedewerkers zetten zich elke dag voor 100 procent in voor een persoonlijke dienstverlening. Een tiental freelance reporter en 15 bedelers trekken elke week door onze regio.

Maak kennis met ons team

HISTORIEK: 1859 - 2019

10 december 1859
Augustus Dieudonné-Vercauteren strijkt neer te Sint-Amands in de Palingstraat 9 bis (nu Emile Verhaerenstraat) samen met zijn echtgenote Maria Antonia Vercauteren.
1 januari 1860
Augustus slaagt erin om op drie weken tijd het eerste nummer van het weekblad “Annonceblad voor Sint-Amands en omliggende Gemeenten” van de pers te laten rollen. Tijdens de rest van de week wordt ook ander drukwerk verzorgd.
9 september 1860
Het 37ste nummer van het weekblad vermeldt Jean-Baptist Baeté, bakker van beroep, als nieuwe uitgever. De naam van de drukkerij verandert naar Drukkerij Baeté-D’Hooghe.
14 juli 1861
Het weekblad verandert van naam. Voortaan verschijnt het “Nieuws- en Annoncenblad voor St.-Amands en omliggende gemeenten”.
20 september 1861
De drukkerij verhuist naar Puurs, de hoofdzetel van het kanton en een commercieel interessantere locatie, en vestigt zich in de Begijnhofstraat. Het weekblad is inmiddels weer van naam veranderd naar “Nieuws- en Annoncenblad van ’t kanton Puers”. Er wordt ook een winkel geopend met papier- en bureelwaren.
1864
In de loop van 1864 krijgt het weekblad de naam “Het Nieuwsblad van ’t Kanton Puurs”. De naam blijft ongewijzigd tot 1940.
1867
Het orderboekje blijft groeien. Waar er eerst voornamelijk gedrukt werd voor particulieren en verenigingen, wordt er steeds meer gedrukt voor bedrijven. De houten handpers wordt vervangen door een ijzeren handpers.
1878
De drukkerij stelt haar nieuwe drukpers voor. Deze “moderne” snelpers combineert in één beweging alle drukhandelingen en zorgt voor een enorme tijdswinst in het productieproces. De ijzeren handpers zal dienst blijven doen tot 1974, dus meer dan honderd jaar.
1882
Na meer dan twintig jaar verhuist de drukkerij, uitgeverij en winkel naar een nieuwe locatie in de Hoogstraat in het centrum van Puurs.
21 december 1887
Jean-Baptist Baeté sterft op 55-jarige leeftijd. Zijn oudste zoon, Théophile Baeté, komt aan het hoofd van de drukkerij-uitgeverij te staan.
1899-1900
De drukkerij breidt uit en neemt een drukkersgast aan. Wat later investeert Théophile ook in een nieuwe drukpers. Drukkerij Baeté-Cooremans viert bescheiden haar 50-jarig bestaan.
1912
De drukkerij verhuist wegens plaatsgebrek van de Hoogstraat naar een nieuwbouw op het Statieplein te Puurs. Vanaf 1912 zal de drukkerij niet meer verhuizen; ze heeft tot op heden haar definitieve plaats in het centrum van de gemeente gevonden.
1914-1918
Het “Nieuwsblad van het kanton Puers” verschijnt gedurende de hele Eerste Wereldoorlog, evenwel in sterk afgeslankte vorm.
1920
Kort na de Eerste Wereldoorlog geeft Théophile de fakkel door aan zijn zoon Adolf. Begin april 1920 moet Théophile echter terug het dagelijkse beheer in handen nemen, na het onverwacht overlijden van zijn zoon.
1 januari 1928
De jongste zoon, Joris Baeté, neemt de algemene leiding over van zijn vader. Théophile overlijdt op 31 maart 1949. Joris, getrouwd met Maria Van Assche, doet een nieuwe wind waaien in de drukkerij. In de komende jaren investeert hij in o.a. snellere machines en een linotype-zetmachine.
1935
Joris Baeté vergroot voor een eerste keer de drukkerij en verdubbelt de beschikbare oppervlakte. De toegankelijkheid van het atelier blijft een probleem: alles moet binnen en buiten via het kleine poortje aan de linkerzijde van de gevel.
1945
Joris kan het huis aan de linkerzijde van de drukkerij verwerven en start een jaar later met een tweede uitbreiding. Ondertussen telt de drukkerij 8 personeelsleden en is het één van de grootste drukkerijen in de regio.
1948
De krant verschijnt niet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het zal tot 1948 duren tot de draad weer wordt opgenomen met “Ons Klein-Brabant”. De redactie gebeurt door Jules Ivens in Sint-Amands.
1972
Na 44 jaar houdt Joris Baeté het voor beken als zaakvoerder en bezieler van de drukkerij. In februari wordt de drukkerij overgenomen door Emy Mertens, samen met haar man Walter Cools nemen zij vanaf dan het beheer van de drukkerij over.
In de komende jaren worden een aantal verouderde machines vervangen. Na de jaren 30 vormen de jaren 70 een tweede stroomversnelling in de drukkerij.
3 januari 1975
Met het eerste nummer van “Klein-Brabant – Vaartland” keert drukkerij Baeté terug naar zijn roots. De nieuwe krant, terug volledig in eigen beheer, is een antwoord op een beslissing van uitgever Jules Ivens die besliste om na 28 jaar trouwe samenwerking de krant elders te laten drukken.
In dat jaar wordt er ook een nieuwe productieruimte gebouwd die plaats moet bieden aan de nieuwe rotatiepers. Eind jaren 70 maakt de drukkerij de overstap van de klassieke typodruk naar het moderne offset.
21 september 1984
Drukkerij Baeté viert haar 125ste verjaardag met een academische zitting met toespraken van o.a. burgemeester Schokkaert, minister Akkermans en minister Eyskens. De receptie achteraf wordt een feest voor klanten, leveranciers en medewerkers.
1989
De zaak wordt opgesplitst in twee verschillende delen. N.V. Drukkerij Baeté houdt zich van nu af enkel bezig met vellendrukkerij. De uitgave van de krant valt vanaf nu onder Uitgeverij Baeté.
1990
Drukkerij-Uitgeverij Baeté van “Klein-Brabant – Vaartland” en Drukkerij-Uitgeverij De Cuyper van “Ons Klein-Brabant” bundelen de krachten en starten het nieuwe weekblad “Ons Klein-Brabant – Vaartland”. De redactie en lay-out gebeurt door Drukkerij Baeté, Drukkerij De Cuyper neemt het drukken voor zich. De krant bij de lezers brengen is een taak voor Drukkerij Baeté.
1993-1994
De oude gebouwen links van de drukkerij worden gesloopt. Er komt een ruimere poort en handelspand. Ook beschikt Drukkerij Baeté beschikt weer over een volwaardige winkel. Copytheek Baeté wordt een vaste waarde in de regio.
1995
Na vijf jaar samenwerken wordt de overeenkomt met Drukkerij De Cuyper niet verlengd. Uitgeverij Baeté start met twee nieuwe eigen titels: “Info-Nieuws” en “Publi-Nieuws”. “Info-Nieuws” de nieuwe wekelijkse informatiekrant voor Klein-Brabant en bestaat volledig uit redactionele artikels. Info-nieuws wordt via abonnementen en in de dagbladhandels te koop aangeboden. “Publi-Nieuws”, een publiciteitsblad dat zich toespitst op de lokale handelaars, wordt gratis gebust en dit met een oplage van 41.000 exemplaren. De gevolgen zijn groot voor de drukkerij: er is nood aan modernisering in de pre-press. Voor het drukken van de krant werkte Uitgeverij Baeté samen met verschillende partners. Momenteel wordt de krant gedrukt bij Corelio.
1996
Uitgeverij Baeté verkiest om de krant te bedelen in eigen beheer. Het personeel van Public-Or wordt overgenomen en Distributie Baeté gaat van start. Een grote groep zelfstandige dragers zorgt naarst de bedeling van de krant ook voor de bedeling van diverse folders en tal van informatiebladen.
1998
Met de Ryobi 3302 wordt de eerste vierkleuren-drukpers in de drukkerij geïnstalleerd. Het zou een boost geven aan opdrachten: waar vroeger quadriwerk eerder een uitzondering vormde, wordt het meer en meer de regel.

1999
De familie Cools-Mertens beslist om in het centrum van Puurs te blijven en een groot deel van de tuin wordt opgeofferd voor een tweede vergroting sinds de overname. Grote delen van de drukkerij worden herschikt.
2000
Na lang beraad komt er een eind aan “Info-Nieuws”. Beide kranten worden in elkaar verweven en voortaan kan men wekelijks in Publi-Nieuws verslagen vinden van de actualiteit en sportgebeurtenissen in de regio. Publi-Nieuws is en blijft een onafhankelijk en gratis bedeeld weekblad.
Ook sluit Drukkerij Baeté een samenwerkingsovereenkomst met Firma De Cock uit Antwerpen. Samen richten zij Rouwcentrum De Cock-Baeté op met een eigen rouwruimte in Bornem. De taken worden verdeeld onder de beide partners.
2007
Het machinepark wordt gemoderniseerd met de aankoop van de Ryobi 784 XL.

De drukkerij investeert in 54 zonnepanelen.
2008
Drukkerij Baeté neemt buurbedrijf Polyscreen over van de familie Van Stappen. Vanaf nu wordt er ook zeefdruk, beletteringen en groot-formaat printing aangeboden.
2009
Op vraag van vele adverteerders verschijnt in het voor jaar van 2009 het eerste nummer van een eigen magazine met extra aandacht voor lifestyle en culinair nieuws: PublideLuxe.
De drukkerij investeert alweer in een nieuwe drukpers, ditmaal de Ryobi 524 GX.
2011
De oude gebouwen van Polyscreen worden gesloopt en in 2011 biedt een nieuwbouw plaats aan een nieuwe winkel, nieuwe burelen en een moderne digitale drukkerij en zeefdrukkerij.
2017
Rouwcentrum De Cock-Baeté neemt zijn intrek in een nieuw rouwcentrum met aula in Bornem dat voldoet aan alle wensen om volwaardig afscheid te nemen in de 21ste eeuw.
Ook worden er bijkomende investeringen gedaan in het digitale machinepark.
2018
Drukkerij Baeté kiest volop voor groene energie en plaatst 108 bijkomende zonnepanelen. In Puurs wordt de bouw gestart van de nieuwe afscheidsruimte in het landschapschapspark.
2019
We breiden onze reclame-afdeling verder uit met een nieuwe werkplaats. Hier zullen in de toekomst alle autobeletteringen worden uitgevoerd.
"Staan u steeds bij met raad en daad.
Hebben altijd nieuwe en frisse ideeën en leveren top werk!
Vrijdag een banner voor het bedrijf besteld en reeds vandaag klaar, als dit geen service is!"
Julie Stuer, CV Van Gucht bvba
"Onlangs 100 st truien en t-shirts besteld!
Snelle en correcte service tegen een goede prijs/ kwaliteit verhouding. Duidelijkheid, transparant, gedreven, klantvriendelijkheid, zijn maar enkele woorden die hen omschrijven! Als klant voelde ik me gewaardeerd en belangrijk, dat is leuk om zaken te doen met hen!"
Stefan Asselman
De flyers zijn perfect. Bij deze de officiële bestelling voor 1.000 geplooide stuks.
Bedankt voor uw moeite en de uitstekende service!
Marco Indigne, Hydroko
Share by: